Bypass Ameliyatı Nedir?
Atardamarın belli bir bölgesinde meydana gelen daralma yada tıkanma sonucu atardamarın beslediği bu bölgeyi canlandırmak amacıyla yapılan cerrahi işleme bypass denir. Tıkalı olan damara yakın olan bir bölgeden, vücudun başka bir bölgesinden hazırlanan damarlar aracılığıyla gerçekleştirilir. Bypass ile atardamarın beslendiği yere yeterli miktarda kan ulaştırılır. Kalbi besleyen koroner damarın tıkanması durumunda ise koroner bypass ameliyatı yapılır.
Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kalbe ulaşmak için göğsün ortasında bir kesi yeri açılır ve göğüs kemiğini ayırılır. Kullanılacak damarın tıkalı damara dikilmesi işleminden önce kalp geçici olarak durdurulabilir. Bu süre zarfında dolaşım ve solunum fonksiyonları bir kalp-akciğer makinesi tarafından gerçekleştirilir. Makine, kana oksijen sağlar ve kanı tekrar vücuda pompalar. Bypass edilecek olan damar, göğüs, kol atardamarından ya da bacak toplardamarından alınır. Damarın bir ucu tıkanmanın olduğu yerin ilerisine olmak üzere kalp damarına birleştirilir. Cerrahiden sonra göğüs kemiğiniz kuvvetli tellerle bağlanır ve kesi yeri dikilir. Birçok hastada göğüs kemiği 6-8 haftada tamamen iyileşir. Kalp ve akciğerler ise cerrahi tamamlandıktan hemen sonra eski işlevlerine geri dönerler. Operasyondan sonra dikişlerin tam kaynamaması nedeniyle bir iki ay yan yatmamak gerekir.
Bilgilendirme paylaşımlarımızı instagram sayfamızdan takip edebilirsiniz. Kesin tanı ve tedavi için lütfen bizimle iletişime geçiniz. Ayrıca e-posta ve telefon ile bize ulaşabilirsiniz.