Kalp Sıkışması Nedir?
Kalp sıkışması bir hastalık değildir; ancak hastalığın habercisi olabilir. Bu sıkışma kalp krizine, kalp yetmezliğine, kalpteki ritim sorunlarına, kalp kapak hastalıklarına, kalp damar hastalıklarına, kalp kası hastalıklarına, kalbin iltihaplanmasına veya kalple ilgisi olmayan ama kalpte sıkışmaya neden olabilecek başka sistem hastalıklarına bağlı görülebilir.
Kalp sıkışmasının temel nedeni kalp kaslarının yeterli seviyede oksijen alamamasıdır. Endişe ve panik sıkışmayı artıracağı için sakin kalınmalı ve dinlenilmelidir. Kalp sıkışması bir hastalığın belirtisi olabildiği gibi stres kaynaklı da olabilir.
Kalp Sıkışmasının Nedenleri
Kalp damarı hastalıkları kalpte sıkışmaya sebebiyet verebilir. Bu durumda kalbe giden damarlarda daralmalar meydana gelir. Daralmalara neden olan etkenler arasında sigara, kolesterol, hipertansiyon, obezite ve şeker hastalığı yer alır. Kalbin elektrik sinyallerinde meydana gelen bozukluklar da kalpte sıkışmalara yol açabilir. Kalp kaslarının zayıf olmasıyla kalp, kanı gerektiği hızda ve miktarda pompalayamaz. Oksijenin yetersiz olması da sıkışmayı ortaya çıkarabilir. Bu nedenler dışında spor yapmamak, ağır yemekler tüketmek, duygusal problemlere maruz kalmak da kalp sıkışmasının nedenleri arasındadır.
Kalp Sıkışmasının Belirtileri
- Göğüste meydana gelen şiddetli ağrı
- Kol, boyun ve karın bölgesine yayılan ağrı
- Nefes almada güçlük
- Göğüste yanma, gerginlik ve ağırlık hissi
- Korku
- Denge kaybı, bayılma
- Terleme
- Mide bulantısı
- Düzensiz kalp atışı
Kalp Sıkışmasının Tedavisi
Kalp sıkışması hissedildiğinde mutlaka kardiyoloji uzmanına görünmek gerekir. Yapılan tetkiklerle sıkışmaya neden olan etkenler belirlenir ve buna yönelik tedavi programı izlenir. Ancak kalp sıkışmasından korunmak için yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekecektir.
- Öncelikle sporu hayatınızın içine sokmalısınız.
- Sağlıklı beslenmelisiniz. Az yağlı beslenmek, hayvansal yağlardan uzak durmak, tuzu azaltmak, sebze ve tahıl yoğunluklu beslenmek, hamur işlerini azaltmak kalp sıkışmasını önlemek için çok önemlidir.
- Sigara kullanıyorsanız bırakmalısınız.
- Stresten uzak durmalısınız.
- Kalp sıkışmasına neden olan diğer hastalıkları tedavi ettirmelisiniz.
Bilgilendirme paylaşımlarımızı instagram sayfamızdan takip edebilirsiniz. Kesin tanı ve tedavi için lütfen bizimle iletişime geçiniz. Ayrıca e-posta ve telefon ile bize ulaşabilirsiniz.