Kalp Damar Hastalıkları Nelerdir?

Kalp sağlığınızı korumak için kalp krizi, kalp damar hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp ritim bozuklukları, kalp kapak hastalıkları, aort damarı hastalıkları, hipertansiyon ve yüksek kolesterol vd. rahatsızlıkların tanı ve tedavisini yapmaktayız.

Kalbi besleyen damarların tıkanması veya ileri derecede daralmasını ifade eden koroner kalp hastalıkları, tüm kalp-damar hastalıklarının üçte birini oluşturduğu için ayrı bir öneme sahiptir.

Kardiyovasküler hastalık olarak da adlandırılan ve en önemli sağlık sorunlarından biri olan kalp damar hastalıkları, dört ana başlıkta incelenir.

 

Kalp Kapak Hastalıkları

Koroner arter hastalığı: Kalbi besleyen üç ana damar sistemi bulunur. Bu damar sistemlerinin iç yüzeyleri yıllar içinde yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı ya da sigara gibi zararlı maddelerden dolayı zarar görür ve bu damarlarda değişik derecede darlıklar meydana gelir. Bu darlıklar kritik seviyeye ulaştığında göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, çene ağrısı şeklinde belirtiler ortaya çıkar. Bu şikayetlerle gelen hastalara ön tanı için kalp elektrografisi, ekokardiyografi ya da efor testi gibi ön teşhis yöntemleri uygulanır. Bu hastalıkta, koroner anjiyografiyle kesin tanı konulur ve tedavi seçeneği belirlenir.

Kalp kapağı hastalıkları: Bu hastalıklar doğumsal nedenlere bağlı olabileceği gibi çocuklukta geçirilen romatizmal hastalıklara, yaşlılığa bağlı kireçlenmeye, çeşitli enfeksiyonlara, kapağın dejenerasyonuna bağlı olarak da görülebilir. Tedavide hastalığın ciddiyetine göre ilaç tedavisi veya cerrahi tedavi uygulanır.

Aort anevrizması: Aort atardamarının duvar yapısında meydana gelen bozulma sonucu bu atardamar çapının normalin iki katına yükselmesine aort anevrizması adı verilir. Yani aort atardamarının balonlaşması anlamına gelir. Balonlaşmanın olduğu aort bölgesine göre hastalık cerrahi veya endovaskuler (kasık bölgesinden girerek stent yerleştirilmesi) şeklinde tedavi edilebilir.

Serebrovasküler hastalık (beyin damar hastalığı): İnme (felç) ve geçici iskemik atak ile ortaya çıkan serebrovasküler hastalık (beyin damar hastalığı)

Kalp-damar hastalıkları nedenleri / risk faktörleri nelerdir?

Sağlık taramalarını düzenli yaptırın

Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve kan şekeri yüksekliği, kalp ve damar sistemine zarar verebilir. Fakat her şeyden önce risklerin farkında olmak gerekmektedir. Yani tarama amaçlı test yaptırmadan, ne durumda olduğunuzu bilemezsiniz. Düzenli tarama size değerlerin kaç olduğunu ve herhangi bir önlem almanız gerekip gerekmediğini söyleyebilir.

• Kan basıncı: Düzenli kan basıncı taraması genellikle ergenlikle beraber başlar. Yüksek tansiyon için risk faktörü olmayan 18 ila 39 yaşları arasındaki kişilerin 3-5 yılda bir hipertansiyon taraması yaptırmaları önerilir.

Ancak 40 yaş ve üzeriyseniz ya da 18 ila 39 yaşları arasında olup aşırı kilolu, obez veya diğer risk faktörleri ile yüksek tansiyon riski olan biriyseniz doktorunuzdan tansiyon takibini her yıl yapmasın isteyebilirsiniz. Normal kan basıncı düzeyi 120/80 mm Hg ve daha azı olarak kabul edilmektedir.

• Kolesterol seviyeleri: Yetişkinler genellikle kolesterollerini 18 yaşından itibaren her beş yılda en az bir kez ölçmelidir. Ailesinde erken başlangıçlı kalp hastalığı öyküsü gibi başka risk faktörleri olanlara ise daha erken yaşlarda ve daha sık aralıklarla kolesterol ölçümleri yapılması önerilebilir.

• Diyabet taraması: Diyabet, kalp ve damar hastalıkları açısından önemli bir risk faktörü olduğundan, hastalık gelişiminin önlenmesi için daha öncesinde diyabet taramalarının yapılmasını kıymetlidir. Diyabet olup olmadığını kontrol etmek için açlık kan şekeri testi veya hemoglobin A1C testinin ne zaman yaptırmanız gerektiği konusunda doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Kilonuz normalse ve tip 2 diyabet için başka risk faktörleriniz yoksa diyabet taraması 45 yaş itibariyle başlamalıdır. Test sonuçları normalse en az 3 yılda bir kez tarama devam ettirilmelidir. ADA (Amerika Diyabet Derneği), 18 yaş ve üstü kilolu çocuk ve ergenlerin taranmasını önermektedir. Aşırı kilolu olma veya ailenizde diyabet öyküsü olması gibi risk faktörlerinize bağlı olarak, doktorunuz diyabet için erken taramayı önerebilir.

Tarama sonrasında her biri kalp ve damar hastalıkları için birer risk faktörü olan yüksek kolesterol, yüksek tansiyon veya diyabet gibi hastalıklar için size tanı konulabilir veya yatkınlığınız ortaya çıkabilir. Bu durumda doktorunuz bazen size ilaç yazabilir. Ancak uzun vadede riskinizi azaltabilecek veya yatkınlığınızı düzeltecek en önemli seçenek her zaman yaşam tarzı değişiklikleri olacaktır. Yaşam tarzı değişikliklerine ne kadar erken başlar ve ne kadar uzun süre devam ettirebilirseniz bu risk faktörleri ve kalp damar hastalıkları ile mücadelede o kadar başarılı olacağınızı lütfen unutmayınız.

Bilgilendirme paylaşımlarımızı instagram sayfamızdan takip edebilirsiniz. Kesin tanı ve tedavi için lütfen bizimle iletişime geçiniz. Ayrıca e-posta ve telefon ile bize ulaşabilirsiniz.