Sağ Kalp Yetmezliğinde Türkiye’de İlk Kez Kapalı Yöntemle Müdahale

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstitüsü’nde kalp yetmezliği bulunan ve kalp kapakçıkları işlevsizleşen hastaya Türkiye’de ilk defa kapalı yöntemle müdahale edildi.

Daha önce tedavi için başvurduğu hastaneler tarafından, yaşından dolayı cerrahi operasyon yapılamayacağı, uygulanabilecek tek çözümün de yurt dışında olduğu ifade edilen 86 yaşındaki hastaya; Kardiyoloji Enstitüsü doktorları Prof. Dr. Barış Ökçün, Doç. Dr. Ahmet Yıldız, Doç. Dr. Okay Abacı ve Dr. Barkın Kültürsay tarafından Türkiye’de ilk defa kapalı yöntem ile sağ kalp kapak yetersizliğine müdahale edildi.

Kalp yetmezliğinin büyük bölümünün sağ kalp yetmezliğinden kaynaklandığı, yapılan işlemin yaşı ilerlemiş hastalarda oluşabilecek komplikasyonları azaltması ve cerrahi işlemin getirdiği yan etkileri (diğer hastalıklar, ameliyat sonrası iyileşme süreci, enfeksiyon riski vs.) en aza indirmesi ile de başarı oranını artıracağı düşünülmektedir. İşlemin, ileri yaştaki sağ kalp yetmezliği şikayeti olan hastalara umut olması bekleniyor. 

Yapılan işlemle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Ahmet Yıldız, Türkiye’de 2023’te 60 yaş üstü kişi sayısının 15 milyona yaklaşmasının beklendiğini belirterek, Türkiye’de her 100 hastadan 1-2’sinin kalp yetmezliğiyle mücadele ettiğini, 70 yaşın üzerinde oranın yüzde 10’a, 80 yaşın üzerinde yüzde 20’ye çıktığını söyledi.

Yıldız, hastanın yaşı nedeniyle açık kalp cerrahisinin çok riskli olduğunu dile getirerek, şu bilgileri verdi:

“Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle yeni tedavi yöntemleri ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan biri de Türkiye’de ilk kez uyguladığımız bu işlem. İşlemde kalbin büyük toplar damarlarının sağ atrium dediğimiz kulakçık kısmına yakın bölgeye kapak koyuyoruz. Kapak, kanın geri akımını yani geri kaçmasını engelliyor. Bunun da ayaklarda ve karında şişlik gibi şikayetlerin oluşmasını engelleyeceğini düşünüyoruz. Hastamıza biri üst toplardamara ve diğeri alt toplardamara olmak üzere 2 kapak koyduk. Ameliyathane şartlarında değil anjiyo laboratuvarında, hastaya lokal anestezi uygulanarak yapılan bu işlem 45 dakika sürdü. İşlemin en büyük avantajı genel anesteziye ihtiyaç olmaması. Hastanın göğüs kafesi açılmıyor, cerrahi bir müdahale söz konusu değil. Kasıktan anjiyo yapar gibi bir yöntemle giriyoruz, daha sonra orayı da kapatıyoruz. Hastamız işlemden bir gün sonra servise çıkıyor, üçüncü gününde de taburcu ediliyor.”

Yıldız, uygulanan işlemin sağ kalp kapak yetmezliği için dizayn edildiğini ve dünyada uygulanma sayısının 100’ler civarında olduğunu kaydetti.

 

İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa (istanbulc.edu.tr) 

WhatsApp